Creativiteit.
Wat roept het in jou op?

Met kinderen als rode draad door mijn leven, zie ik al snel verf, plaksel, papier en heel veel kleur bij het woord creativiteit.

Maar het is natuurlijk zoveel meer dan dat. Het omvat het kunnen bedenken, verzinnen, creëren, componeren van iets nieuws. Om het bestaande in nieuw licht te zien, om alternatieven wegen tussen de gebaande paden te durven bewandelen.

Het gaat om pure scheppingskracht.


Om zo geprikkeld te worden in het leven en tot nieuwe ideeën en inzichten te komen.

Misschien herinner je Willy Wortel van vroeger nog wel. In iedere Donald Duck strip kwam hij weer tot een nieuwe uitvinding, de heuse creatieveling!

Willy’s uitvindingen waren soms (vaak) geniaal, maar brachten de dagelijkse routine van Donald Duck in rep en roer. Donald Duck vond zijn houvast in regels. Vaste ochtendroutine, zelfde shirtje, zelfde huiselijke inrichting. Die creativiteit trok hij niet! Want regels zijn er niet voor niets. En dat is natuurlijk deels waar.

Uit onderzoek blijkt dat regels incidenten helpen voorkomen. Maar een teveel aan regels heeft het tegenovergestelde effect! In een omgeving met veel regels vinden zelfs méér incidenten plaats dan op plekken waar nauwelijks regels gelden.

Wat blijkt…

een overmaat aan regels leidt tot handelen volgens de regels. En blokkeert het zelf nadenken.

Zo zien we dat in deze tijd (ook wel crisis genaamd) creativiteit in de mens kan worden los gemaakt.
Wetenschapper Merton onderschrijft dit. Men reageert verschillend in dergelijke situaties. Sommigen passen struisvogelpolitiek toe en laten het allemaal over zich heen komen en sommigen gaan bij de pakken neer zitten. En dan zijn er de creatievelingen die in verzet komen en met nieuwe (creatieve) ideeën (oplossingen) aankomen.

Wat past in jouw straatje?

Geef mij dat kleurboek maar… Ga ik even lekker buiten de lijntjes kleuren.

Aanbevolen artikelen