Ondanks dat jij het verlof van 12 weken ook wat krapjes vond voor een volledig fris en hippe uitvoering van jezelf, stond je enkele dagen voor je eerste dag als werkende moeder toch te popelen om je collega’s weer te zien! Even geen tepel-kloven-praat of spuug op je schouders.

Even loskoppelen van het mega bewustwordingsproces waar je met een sneltreinvaart in geknald bent. Van wasbare luiers en chemische stofjes in billendoekjes tot nieuwe knopen leren voor je draagdoek en co-sleeping. Even geen ongevraagde, goedbedoelde adviezen, even weer gewoon jezelf in een snelle en intellectueel uitdagende omgeving.

En dan zit de eerste week erop.
De tranen blijven stromen. Je bent gesloopt van alle indrukken. En terwijl je dat kleine hummeltje in je armen wiegt vraag je je af of de nachtvoedingen je eigen intellectuele niveau naar een dieptepunt hebben getrokken.

‘Waar is mijn oude ik? Waar is die ambitieuze vrouw die dit ging nailen?
Hoe ga ik dit, moederschap en carrière, in godsnaam overleven?’

Herkenbaar?

Weet dat je niet de enige bent. En dat het dus volledig normaal is om een nieuw evenwicht te vinden met je reeds nieuw aangenomen rol en functie; moeder.
Wat van belang is, is inzicht krijgen in wie jij NU bent en waar je NU voor staat. Want dat kan zomaar eens heel anders zijn dan een jaar terug.

Stel jezelf de volgende vragen;

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat doe ik graag?
  • Waar krijg ik energie van?

Vragen die er makkelijk uitzien, maar soms tergend lastig kunnen zijn. Zeker met een lijf bomvol van hormonen die nog alle kanten opvliegen en alle nieuwe verantwoordelijkheden die met jouw nieuwverworven status als moeder gepaard gaan.

Carrière en kinderen kunnen goed samengaan, mits je inzicht hebt verworven in je huidige staat van zijn. En op basis daarvan keuzes durft te maken. Ga voor dat wat jou gelukkig maakt en durf nee te zeggen.
Dan bedoel ik dus niet dat je nee gaat zeggen tegen dat mooie nieuwe leven dat je geschonken hebt, uiteraard.

Maar bijvoorbeeld wel tegen bepaalde sociale verplichtingen waar je voorheen braaf kwam opdraven, nee tegen late avondjes op, nee tegen die ene vriendin en nee tegen hulpvragen van anderen. Maar wellicht ook minder uren werken. Een carrière behoeft geen fulltime functie te zijn.

Iedere nee naar zaken buiten jou om is een JA naar jouzelf.
Het moederschap daagt jou uit in een flink staaltje ‘leren prioriteren’.
Is het makkelijk? Nee! Is het de moeite waard? JA!
En houd hierbij goed in zicht wat jouw keuze op lange termijn oplevert.

Misschien verbaas je jezelf wel en kom je na het opmaken van de balans erachter dat de carrière tijger in jou, moeite heeft met de zorg van jouw kind uit handen geven. Dat de werkvloer je energie kost in plaats van dat het jou energie oplevert. Communiceer! Met je partner, gezin en werkgever. Weet dat er veel mogelijk is. Zo heb je bijvoorbeeld onder voorwaarden het recht om minder te gaan werken en zou je je carrière op een later moment kunnen hervatten en een sabbatical kunnen overwegen.

Jouw kind heeft baat bij een gezonde en gelukkig moeder.
Jouw kind is jouw grootste spiegel.

Hoe zag jouw eerste jaar eruit na de geboorte van jouw kind?
Tegen wat heb jij volmondig JA gezegd en waar heb je afscheid van genomen?

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *