Sinds een aantal jaar wonen wij in een heerlijk dorp en kijken we uit op een prachtig stuk groen. Vooral ’s morgensvroeg is het echt een feestje om door het slaapkamerraam naar buiten te turen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er zoveel soorten ganzen bestaan! Maar ook fazanten, ijsvogeltjes (ja echt! Zitten af en toe gewoon op ons tuinhek!) konijnen en hazen maken er iedere dag weer een mooi schouwspel van. In de verte staan hoge bomen en daar leven al een aantal jaar een paar havikachtige. Ik vermoed buizerds. Alhoewel ze echt HUGE zijn!

Als mijn kinderen mij weer eens half hangend uit het raam aantreffen, speuren ze met mij mee en proberen we ‘nieuwe dieren’ te ontdekken. En soms hoeven we niet eens moeite te doen. Dan rent er plots een haas voor door de straat! En in het voorjaar is er standaard een stelletje verliefde eenden voor in de speeltuin aan het ‘spelen’.

Dat zo samen uit het raam koekeloeren is (was) echt een soort traditie geworden.

Oudejaarsdag bracht ik mijn zoon vroeg naar bed. Hem belovende dat ik hem op tijd wakker zou maken voor oliebollen en vuurwerk! Samen legden we lekkere warme kleding klaar, alvast genietend van de voorpret. Al bijna een week lang hoorden we af en toe al een knal, wat de voorpret alleen maar groter maakte! Om 23:45 uur was het dan zover. Ik maakte Noah wakker, wikkelde hem in een warme deken en samen gingen we voor het raam zitten. Het aftellen was begonnen! Rumoer op straat nam toe en enkele seconden na 00:00 uur was het dan zover.

De hemel werd verlicht met de meest spectaculaire kleuren en vormen! De knallen waren oorverdovend. Oh wat vonden we dit gaaf!! En misschien ik nog wel meer dan Noah.

Maar ja… BAM!!
Toen kwam ‘bewustwording’ plots om de hoek kijken. Ja jeetje he! Daar zat ik niet op te wachten!
Misschien was één van onze honden daar wel de trigger van. Zó angstig, zó verschrikkelijk bang als dat arme beestje wordt van al die harde knallen. Dagen is hij van slag. Als het niet weken zijn. Maar als hij in een warm nest, vertrouwd in de armen van zijn baasje binnen in huis al zo bang is, hoe zit dat dan met de dieren buiten!? En hoe zit het met al die stoffen die vrijkomen zoals fijnstof en zware metalen? En kijk de volgende ochtend eens naar buiten. Eigenlijk toch te gek voor woorden dat we met zijn allen er bewust voor kiezen om er zo een t*ringzooi van te maken!

Maar hé! Vuurwerk is traditie! Ophouden met je geneuzel Jolien! Al dat gezeik, vlees is plots slecht, Piet mag niet meer zwart zijn. Nu ga je te ver. Tradities houden we in ere!

Is dat zo?
Dus kwelspellen doen we nog steeds? Spellen op jaarmarkten en kermissen waarbij we dieren geestelijk of lichamelijk mishandelen tot de dood erop volgt puur voor plezier. Zoals ‘Paling trekken’, ‘Katknuppelen’ en ‘Hunewippen’ (hondengooien)? De doodstraf voeren we in Nederland nog uit? Vrouwen blijven nog steeds zonder onderwijs thuis? Stierengevechten zijn normaal en roken vinden we nog steeds goed voor de longen?

Tradities worden ingehaald door de tijd. Door intuïtie, kennis en bewustwording.

Vuurwerk… niet alleen ‘zielig’ voor onze honden en katten die bang zijn voor de knallen, maar ook extreem milieu belastend. En wat dacht je van de vogels!? Dankzij nieuwe radartechnieken hebben we nu feitelijk bewijs dat even spectaculair als schokkend is. Rond middernacht vliegen alleen in Nederland al miljoenen vogels volledig verstoord en gestrest op. Op sommige plekken vliegen er meer dan 1000 vogels per M2! Totaal verstoord en gedesoriënteerd. Door al deze stress verbruiken ze veel energie die ze tijdens de koude winternachten juist zo nodig hebben. Ze raken uitgeput en onderkoeld waaraan ze uiteindelijk sterven. Ook kunnen niet alle vogels in het donker navigeren en botsen in blinde paniek op gebouwen of hoogspanningskabels.

Jongens, we zijn doorgeslagen… Uuhhmmm doorgeknald.

Ik weet dat veel van ons dit soort berichten liever overslaan. Vermoeid door het gezeur van het hele jaar. En misschien zelfs omdat ze het idee hebben niet te kunnen terugkomen van hun eerder uitgesproken stellige overtuiging.

Maar… Als ik het kan, kan jij het ook!

Op naar een prachtig nieuw jaar. Ingeluid met klinkende glazen en een geweldige lichtshow in de lucht gegeven door drones.

Hoe luid jij het nieuwe jaar in?

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *