Je woorden worden je wereld

Energie

Als we alle lagen, alle maskers laten zaken, blijft er niets meer over dan ‘energie’.
Een vorm dat wij allen zijn zonder vorm.
Een vorm dat mens, dier of plant niet van elkaar onderscheidt. Men noemt het ook wel frequentie of trillingsveld. Alles in de natuur heeft zo een eigen  ‘trillingsveld’. Dit veld, energie, is altijd in en om ons heen, opgebouwd uit atomen en moleculen.

Onderscheiden

Maar ja, we hebben wél die laagjes. En met die laagjes onderscheiden we onszelf. Sommige laagjes zij we mee geboren, sommige opgebouwd doordat we ergens in zijn gaan geloven door een gebeurtenis dat ons is overkomen, dat we onszelf hebben aangedaan of ons is aangedaan.

En dan het grootste dat ons onderscheidt van veel…
Taal

Helende verhalen

Met de kracht van verhalen kan je enthousiasme, troost en wijsheid geven. Met de juiste verhalen creëren we menselijke verbinding en krijgt het leven betekenis! We koppelen bepaalde emoties aan woorden (eigenlijk niets meer dan een reeks klanken) waardoor we verrijking aanbrengen in onze beleving van o.a. erkenning, geborgenheid, en veiligheid.

Woorden doen je wat!

Niet in taal te vatten

Maar in taal kunnen we elkaar ook bedonderen, liegen, bedriegen, programmeren, verwarren, valse hoop geven,  dingen mooier laten klinken dan ze zijn (en andersom natuurlijk!).

Energie daarentegen liegt niet! Kan niet liegen. Het is. De grootsheid en zuiverheid van energie kan niet door het denken noch door taal worden gevat. Ook taal heeft een energie. IS energie.

Het lastige is dat je met gesproken en geschreven taal altijd iets voorgeschoteld krijgt vanuit het perspectief van de ander. Het wordt geuit vanuit de beleving en waarheid van diegene. Net zoals jij dit nu tot je neemt vanuit mijn ‘kennis’. De gegeven informatie is gekleurd met de penselen van de taalgebruiker!

Het verschil

Wat het grote verschil hierin maakt, is de intentie achter het woord. De energie die aan het woord wordt meegegeven. De kwaliteit van de expressie.
Deze energetische lading beïnvloedt namelijk de gemoedstoestand (wat ook energie is!) van de ontvanger.

En niet alleen deze energetisch lading is uiteraard van invloed. Ook wat jijzelf, als ontvanger, met deze woorden doet. In hoeverre jij er betekenis aan geeft, heeft invloed op jouw welbevinden. Want ben jij je bewust tot in hoeverre jij de woorden van anderen jou laat beïnvloeden? De impact zal je verbazen!

Daarom voelen voor mij de drie letters A H O, zo krachtig en verbindend. Maar drie letters! En zo veel liefde, erkenning en bevestiging kan je daarmee uitdragen.

Bewust

Ben je daarom ook bewust van dat wat er uit jouw mond komt. Is het responsief? Dienend aan de ander? Laat je de ander verrijkt, verwonderd en gevoed achter met jouw woorden? Is de intentie zuiver (vertrouwd, veilig, liefdevol, bevrijdend etc.)? Is het passend in de situatie? Of is het toch meer reactief van aard? Dienend aan jouzelf? Om je eigen ervaringen te delen of gedachten te filteren? Of de stilte te doorbreken?

Leerweg

En neem van mij aan, dat een kwebbelkous als ik, een teacher die graag zaken verklaart, uitleg geeft, informeert en oplossingen aandraagt, regelmatig mijzelf betrap dat ik in de reactieve houding deelneem aan een gesprek. En dat is oké, ik ben mij er bewust van. Of ik word door anderen er bewust van gemaakt 😉
Dan herpak ik mijzelf en check weer even bij mijzelf in. ‘Heeft mijn gesprekspartner deze spraakwaterval nodig of ben ik het die dat gewoonweg graag wil delen?’

Zijn er hier nog meer kwebbelkousen die zich zo af en toe betrappen, een fontein aan klanken te delen?

AHO

Nooit meer iets missen!?

Schrijf je in!

En blijf (on)regelmatig up-to-date.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *