Yurt, joert, ger; ofwel ‘Thuisland’.
Een prachtig, rondvormige nomaden thuisland met een 3000 jaar oude Mongoolse historie!

Ronde vorm

Een ronde vorm, een cirkel, het natuurlijke symbool voor de zon en de maan, van oneindigheid en perfectie, waar mannelijkheid en vrouwelijkheid in evenwicht zijn, waar eenheid is gevormd. Symbool voor onvoorwaardelijkheid en veiligheid, want eenheid geeft vertrouwen.

Wanneer mensen samenkomen, vormen ze als vanzelf een kring, opzoek naar eenheid en verbinding met elkaar. De eerste gezamenlijke dansen waren cirkeldansen, wat tot een transcendente staat leidde en een gevoel van heelheid gaf. Zo was er ook de ‘Orde van de ronde tafel’, symbool voor gelijkheid, de slang (of draak!) die in zijn eigen staart bijt, en zo de eeuwige cirkel vormt en daarmee de oneindige en continu terugkerende cycli weergeeft. Én de eerste woningen waren cirkelvormige tenten. Tegenwoordig in Nederland het meest bekend als de yurt.

Een kleine wereld op zichzelf, een microkosmos

Het universum

Voor de mongolen is de yurt (zij noemen het een ger) het centrum van het universum. Een kleine wereld op zichzelf, een microkosmos. Het midden van de yurt, waar het vuur zich bevindt, is de heiligste plaats. Het vuur staat voor het centrum van de wereld. Achter dit vuur bevindt zich de meest geëerde plek; de Hoimor. Deze staat aan de noordzijde. Hier vormt men een altaar, verrijkt met heilige voorwerpen en religieuze afbeeldingen. Dit kan op een kleine tafel of kist zijn. Hier recht tegenover staat de ingang. Deze bevindt zich dus altijd op het zuiden.

Wat overigens ook gewoonweg praktisch is.
Zo krijgen ze namelijk iedere lichtval mee; zonsopkomst en -ondergang.

De boom

De kroon van de yurt symboliseert de poort naar de bovenwereld. De ruimte, de schoorsteen die oprijst uit het vuur in het midden van de yurt staat voor de boom van de werelden waar sjamanen opstijgen naar de hogere wereld. In sommige sjamanistische rituelen, zoals bij inwijdingen van sjamanen, wordt er daadwerkelijk een boom opgericht vanaf het vuur door de kroon van de yurt, waarmee de reis van de sjamaan naar de hogere wereld wordt verbeeld.

De yurt wordt ook vergeleken met het medicijnwiel van de Native Americans. Waar de vier windrichtingen worden weer gegeven door de heilige cirkel van de yurt.

Tradities

Binnen de yurt beweegt men in de richting van de zon, met de klok mee. Van het zuiden (de ingang) naar het noorden (het altaar) gaat men via het westen. En vice versa; van het noorden naar het zuiden gaat men via de oostkant van de yurt. Net zoals dit gebeurt tijdens ceremonies en sjamanistische dansen.

Ik heb het geluk, een heel fijne plek met yurt gevonden te hebben. En zoals het zijn naam eer aan doet, was het als thuiskomen toen we elkaar ontmoetten! Onder andere hier vinden de creatieve co-creaties van Natuurlijk Jolien plaats, heilige ceremonies en indien gewenst zijn zelfs individuele coach sessie hier mogelijk. Wil je hier meer over weten? Houd dan vooral social media in de gaten en de agenda hier op de website.


Ben jij weleens in een yurt verbleven? Vertel! Hoe was jouw ervaring?
Nooit meer iets missen!?

Schrijf je in!

En blijf (on)regelmatig up-to-date.

Aanbevolen artikelen